GREEK ORTHODOX ARCHDIOCESE % AMERICA

December 3, 2013

Mr. David A. Feiss

Assistant District Attorney
Milwaukee County

821 W. State Street

Safety Bldg, Room 405
Milwaukee, WI 53233-1485

Re: Greek Orthodox Archdiocese of America
Dear Mr. Feiss,

Thank you for your November 4th, 2013 letter seeking clarification from the
Archdiocese. While our general counsel is preparing a more detailed, historical,
response for you regarding the hierarchical nature of the Orthodox Church, it was
felt that I should respond to you with a brief answer to your question.

Simply put, there is no provision in the Greek Orthodox Archdiocese of America that
would allow for funds bequeathed to a local Parish to be redirected or managed by
the Archdiocese or a local Metropolis. Those funds would remain the property and
assets of the local Parish and would be managed according to the provisions of the
bequest and at the direction of the Parish.

There is nothing in the Orthodox Church practice that would allow the Archdiocese
or the local Metropolis to interfere with the assets of a Parish except where a parish
goes into schism or has become non-viable. The very limited circumstances where
the Archdiocese or Metropolis can interfere with local Parish assets are clearly
identified in our Archdiocese Regulations. These can be found on our websjte at
http://www.goarch.org/archdiocese/documents/upr.

If you have any additional questions, please feel free to contact me anytime at 212-
570-3566 or at jerry@goarch.org.

Sincerely,

Jerry Dimitriou
Executive Director
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December 16, 2013.

Mr. David A Feiss

Assistant District Attorney
Milwaukee County

821 W. State Street

Safety Building, Rm 405
Milwaukee, WI 53233-1485

Dear Mr. Feiss:

Mr. Jerry Dimitriou has referred to me your letter of December 2, 2013, with reference to
the canonical and civil authority of a Bishop of the Greek Orthodox Archdiocese of
America (“GOA”) to direct the use of, expenditure of, or any other disposition of, assets
of a parish of the GOA, especially testamentary or intervivos transfers for the benefit of a
parish. I write to you as General Counsel of the GOA.

NO BISHOP, METROPOLITAN, OR ARCHBISHOP HAS ANY AUTHORITY TO
DIRECT THE USE OF, EXPENDITURE OF, OR ANY OTHER DISPOSITION OF,
THE ASSETS OF ANY PARISH OF THE GOA, INCLUDING TESTIMENTARY OR
INTERVIVOS TRANSFERS FOR THE BENEFIT OF A PARISH, EXCEPT UNDER
THE EXTREMELY LIMITED CIRCUMSTANCES DESCRIBED BELOW. NOR IS
THERE ANY POST FACTO AUTHORITY TO AUTHORIZE, SANCTION OR
APPROVE ANY IMPROPER USE OF SUCH TRANSFERS.

I think a word on the history of the GOA may be helpful. There are significant
differences between the Greek Orthodox Church and the Roman Catholic Church. The
Greek Orthodox Church is structurally closer to the Episcopal Church. The first Greek
Orthodox parish in the United States was formed in 1864. Over the succeeding years, as
more and more immigrants arrived, more parishes were formed throughout the United
States. There were no Bishops here at that time. In 1922, the Ecumenical Patriarchate in
Constantinople, our highest spiritual authority, sent a Bishop (known as a Metropolitan)
to organize the, by then, over 100 parishes into an Archdiocese and several Dioceses. The
Patriarchate granted a charter, incorporated the Archdiocese in New York and appointed
an Archbishop, Alexander. Later, the Archdiocese was divided into units known as
Metropolises and the Bishops of each Metropolis became Metropolitans of the
Archdiocese, with an Archbishop in New York. The Archbishop presides over the
Eparchial Synod, which is the ecclesiastical instrument of governance of the Archdiocese
(Archdiocesan Charter, Article 4).
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The parishes came first, the Bishops followed. From the beginning, all parishes were
separately incorporated by the local parishioners. Each parish had a board of trustees or
directors who were elected by a parish assembly. This continues to be true today with
respect to all of the approximately 525 parishes of the GOA, with the exception of the
Cathedral in New York City where the Archbishop appoints the Trustees (and one unique
parish in New York that serves as a national shrine). Even the Cathedral owned its own
property from its incorporation in 1906, until the early 1960’s, when the parishioners
voted to convey the property to the Archdiocese. '

Each parish owns its own property, both real and personal. We are not like the Roman
Catholic Church where the Bishop, as a corporate sole (in most states) owns the parish
and all its assets. I refer you to the Archdiocesan Charter and Parish sections of the
Archdiocesan Regulations (“UPR”) which can be found at www.goarch.org. There are
very limited circumstances under which a Metropolis or the Archdiocese can interfere
with the ownership of parish property. Under Article 16, section 6 of the UPR, if a parish
goes into heresy, schism, defection or other canonical disorder, the Archdiocese can
intervene and take control of the parish and its assets until the parish is restored to
canonical order. This is consistent with United Supreme Court cases involving
hierarchical churches (Kedroff v. St. Nicholas Cathedral 344 U.S. 94 (1952); Serbian
Orthodox Church v. Milivojevich 426 U.S. 696 (1976).) This provision has never
invoked in the ninety year history of the Archdiocese. The only other instance is when a
parish becomes defunct (UPR Article 22). Also, a Parish must get Diocesan approval in
order to sell or mortgage its real property (UPR Art 16). IN SUM, THERE IS NO
RIGHT ON THE PART OF THE ARCHDIOCESE OR THE METROPOLIS TO
INTERFERE WITH THE ASSETS OF A PARISH or to direct how testamentary or inter
vivos dispositions favoring a parish can be used. Thus the structure of the Archdiocese
differentiates it from the Roman Catholic Church and State v. Burckhard 592 N.W. 2d
523 (1999) is not applicable to the situation at hand.

T am admitted to the New York Bar, the Southern and Eastern District of the Federal
Court, the US Court of Appeals for the Second Circuit and the United States Supreme
Court. I am a graduate of Yale College and Yale Law School and practiced with White
& Case inNew York for over twenty years.

I hope this letter answers your questions. IfI can be of further assistance, please do not
hesitate to contact me at (917) 903-3737. Thank you for your attention to this important
matter. A

Very truly yours,

Emanuel G. Demos
General Counsel
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BY EMAIL AND OVERNIGHT MAIL
November 12, 2014

David A, Feiss

Assistant District Attorney

Milwaukee County Office of the District Attorney
Safety Bldg., Room 405

821 W, State Street

Milwaukee, W! 53233-1485

RE: State of Wisconsin v James Dokos

Dear Attorney Feiss:

The Greek Orthodox Archdiocese of America (the “Archdiocese”) has received your November 5,
2014 letter to Steven Biskupic and has asked the Legal Committee of the Archdiocese to respond
" to your request.

Please be advised that it Is the Archdiocese's policy and practice to cooperate with
governmental authorities in their investigation and constitutional litigation of criminal
matters. While the Archdiocesan dispute resolution policies and procedures address certain
internal disputes and disagreements, they were never intended to replace, nor should they be
deemed to limit, any criminal investigation. The Archdiocese rejects any contention that its
dispute policies and procedures, or any other Archdiocesan policies, preclude litigation of the
~ above referenced matter.

Sincerely,

(Gt —

Catherine Bouffides Walsh
Legal Committee Chair

* Cc: Bishop Andonios of Phasiane, Chancellor
Jerry Dimitriou, Executive Director
Dimitrios Moschos, Attorney

Helen Bender, Attorney

Steven Biskupic, Attorney
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